In Nederland is asbest vroeger op veel producten toegepast. Dit komt omdat de tof eigenschappen heeft, waarvan men dacht dat deze producten beter kon maken. Asbest is niet alleen op producten toegepast, maar ook veel in gebouwen. Voorbeelden van gebouwen waar mogelijk asbest in verwerkt is, zijn scholen, boerderijen en fabrieken. Asbest is sinds 1993 verboden in Nederland. Daarom zijn gebouwen waarin asbest is toegepast altijd voor 1993 gebouwd. Er zijn in Nederland vooral veel slachtoffers van asbest, omdat de stof in veel oude fabrieken verwerkt zat.
Asbest dat toegepast is op een gebouw, zit meestal in het cement, in golfplaten, of in isolatiemateriaal. Op al deze materialen is asbest op een hecht gebonden manier toegepast. Dat wil zeggen dat de asbestvezels vastzitten in het materiaal, waardoor ze niet ingeademd kunnen worden. Deze vorm van asbest is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel vaak aanwezig in oude fabrieken. Daarom moeten de eigenaren van de fabriek in kwestie maatregelen nemen die ervoor zorgen dat het asbest ongevaarlijk blijft. Ook moet er een noodplan gemaakt worden. Dit is een plan voor als er onverwacht een calamiteit plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld een brand. Door de calamiteit kan asbest vrijkomen. In het noodplan staat wat er in zo’n geval gedaan moet worden om iedereen veilig te houden.
In oude fabrieken stonden vroeger soms machines waar asbest op een andere op toegepast is. Het gaat in dit geval om spuitasbest. Het werd gebruikt om bijvoorbeeld gaten mee af te dichten. Deze vorm van asbest is losgebonden. Dit betekent dat het asbest in direct contact staat met de lucht in de fabriek. Deze lucht is vroeger door veel fabrieksarbeiders langdurig ingeademd. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van deze mensen.
Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor sanering te achterhalen.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken