In Nederland mag asbest sinds 1993 niet meer worden verwerkt in Nederland. Toch is er in de periode van 1960 tot 1990 in 80% van de huizen die gebouwd zijn, asbest verwerkt. Asbest heeft namelijk eigenschappen die nuttig zijn om bouwmateriaal sterker te maken. Asbest staat er namelijk om bekend dat het zo sterk is. Daarnaast is de stof redelijk flexibel en kan het uitstekend tegen hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat materiaal waarin asbest verwerkt wordt minder vatbaar is voor brand.
Het kan voorkomen dat jij eigenaar bent van een villa die tussen 1960 en 1990 is gebouwd. In dit geval is de kans groot dat er asbest in jouw villa aanwezig is. De meest voorkomende plekken waar zich asbest bevindt zijn in de dakbedekking, in isolatieplaten achter muren en plafonds en onder vloerbedekking. Asbest dat is gebruikt in dakbedekking en isolatieplaten, is hechtgebonden. Dit wil zeggen dat de asbestvezels ingeklemd zitten in een ander materiaal, zoals bijvoorbeeld cement. Deze vorm van asbest hoeft niet schadelijk te zijn, zolang het asbesthoudende materiaal maar in goede staat verkeert.
Vinyl
Ook kan asbest gebruikt zijn als isolatiemiddel van vloerbedekking, zoals vinyl. In dit geval is het asbest vaak in viltlagen verwerkt, die tussen het beton en het vinyl zitten. Ook werd vroeger spuitasbest gebruikt als isolatiemiddel. Deze vorm is zeer gevaarlijk, omdat het hierbij vaak om een hoge concentratie van asbestvezels gaat. Daarnaast zijn de vezels op een losgebonden manier toegepast. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk vrijkomen.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken