Asbest hoeft niet per se schadelijk te zijn. Het is vaak zo dat asbest verwerkt zit in materialen. Zolang het asbest in het materiaal opgesloten zit, is het niet schadelijk voor mensen. Echter, het is bekend dat asbest een hele sterke stof is, die moeilijk slijt. Aangezien pas later duidelijk werd dat asbest dodelijke ziektes kan veroorzaken, is er vaak nog asbest aanwezig in oude gebouwen, vooral gebouwen die met landbouw te maken hebben.

Je komt ze vooral tegen in daken, die vaak bestaan uit golfplaten. Deze daken worden door de jaren heen aangetast door wind en regen. Het oorspronkelijke materiaal beschadigt hierdoor. Het gevolg hiervan is dat de asbest die in de daken verwerkt is, vrij kan komen. Als dit ook daadwerkelijk gebeurt, is het asbest wél schadelijk voor mensen. Het komt nu namelijk in de lucht terecht die ingeademd wordt. Eenmaal in de longen aanwezig kan asbest verschillende ernstige ziektes veroorzaken, zoals bijvoorbeeld longkanker en asbestose.

Gevolgen asbest blootstelling

Op dit moment sterven in Nederland ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Dit is natuurlijk veel te veel. Daarom wil de overheid iets aan dit probleem doen. Ze is al vanaf 1993 bezig met het opstellen van regels om iets aan het asbestprobleem te doen. Vanaf 1993 mogen bedrijven en particulieren namelijk op geen enkele manier meer gebruik maken van asbest. Niet alleen in de productie, maar ook mogen ze geen inkopen meer doen waar asbest op toegepast is.

Asbestdaken

De meeste asbestdaken in Nederland komen uit de landbouwsector, of agrarische sector. Omdat deze daken vaak oud zijn, is de kans aanwezig dat er asbest vrij kan komen. De overheid wil eigenaren van deze gebouwen daarom stimuleren om hun daken te laten vernieuwen. De naam van het plan is ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’. Het plan is niet alleen bedoeld voor mensen die als agrariër werken, maar ook voor eigenaren van voormalig agrarische bouwwerken. Het plan houdt een subsidie in voor de mensen die ervoor kiezen om hun asbestdaken te vernieuwen, om er vervolgens zonnepanelen op te laten plaatsen. Voor zowel het saneren van de asbest als voor het plaatsen van het zonnepaneel systeem kunnen de mensen in kwestie subsidies aanvragen. Het doel van de overheid is om ervoor te zorgen dat er in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer bijkomen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie ook deze pagina’s gerelateerd aan daken: