Asbest is vroeger in Nederland in veel gebouwen, zoals bijvoorbeeld fabrieken, scholen en schuren verwerkt. Dit werd gedaan omdat het eerst niet duidelijk was dat asbest zo schadelijk kan zijn. Asbest leent zich namelijk uitstekend om gebouwen bijvoorbeeld minder vatbaar te maken voor brand. Asbest is echter niet alleen op gebouwen toegepast, maar ook op producten zoals auto’s, treinen en schepen. Daarnaast is asbest heel vaak toegepast in beplating. Dit kunnen verschillende soorten beplating zijn. Het kan bijvoorbeeld in wandbeplating in de keuken of in de woonkamer verwerkt zijn, maar daarnaast is er ook asbest verwerkt in golfplaten. Dit zijn platen waarvan het dak van veel landbouwschuren gemaakt zijn.
Asbest kan op twee verschillende manieren in platen verwerkt zijn. Aan de ene kant bestaat er losgebonden asbest. In dit geval is er vaak asbest over een product heen gespoten. We spreken dan van spuitasbest. Deze toepassing van asbest is heel gevaarlijk voor mensen, omdat het asbest in direct contact staat met de open lucht. Hierdoor kan het makkelijk ingeademd worden.
Naast losgebonden asbest is er hechtgebonden asbest. Deze toepassing is minder gevaarlijk. De naam zegt het eigenlijk al. Het gaat hier om een toepassing van asbest waarbij het asbest in het product verwerkt zit. Het zit als het ware opgesloten, en staat daarom niet in direct contact met de buitenlucht. Als we praten over verwerkte asbest in beplating gaat het meestal om hechtgebonden asbest.
Toch is ook hechtgebonden asbest in beplating gevaarlijk. Het kan namelijk voorkomen dat het materiaal waarin het vastzit, beschadigd raakt. Bij golfplaten kan dit bijvoorbeeld gebeuren door aantasting van het materiaal door regen en wind. Als het materiaal beschadigt, kan het asbest alsnog vrij komen. Hierom is ook hechtgebonden asbest gevaarlijk. Daarom is ook deze vorm van toepassen in Nederland verboden.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Bekijk ook deze pagina’s: