Asbest is vroeger veel gebruikt om bouwmateriaal sterker te maken. Het stof werd vooral veel toegepast op dakbedekking, in de vorm van golfplaten. In het cement waar deze golfplaten van werden gemaakt, kan asbest verwerkt zitten. Dit kan echter alleen als het om oude golfplaten gaat. Immers, vanaf 1993 is in Nederland het op de markt brengen van asbest, of asbesthoudende producten, in elke vorm verboden.
Toch zijn er in Nederland op dit moment nog veel asbestdaken, die bestaan uit golfplaten. Het gaat vaak om stallen en schuren, die vroeger, of nog steeds, gebruikt werden voor de landbouw. Het asbest is op een hechtgebonden manier toegepast in deze golfplaten. Dit betekent dat de asbestvezels vastzitten in het cement waar de golfplaat van is gemaakt. In deze staat kunnen de vezels geen schade aanrichten bij mensen, simpelweg omdat ze niet ingeademd kunnen worden.
Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.
Gevaarlijke golfplaten
Toch kunnen de golfplaten alsnog gevaarlijk zijn. Omdat asbesthoudende golfplaten oud zijn, is de kans vrij groot dat het materiaal door de jaren heen is aangetast door het weer. Wat er dan gebeurt, is dat het oorspronkelijke materiaal afbrokkelt, of verweert. Echter, het asbest wordt niet aangetast. Het asbest kan bij het verweren van het materiaal vrijkomen. Dit kan wel gevaarlijk zijn.
Daarom wil de Nederlandse overheid dat er in 2024 geen asbestdaken meer in Nederland zijn. Vanaf dat jaar zijn asbestdaken verboden in Nederland. Om eigenaren van asbesthoudende daken te stimuleren om deze te laten vervangen, heeft de overheid verschillende subsidies beschikbaar gesteld.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Bekijk ook deze asbest pagina’s: