Asbest kan voorkomen in verschillende soorten. Deze hebben ook verschillende eigenschappen. Als we kijken naar de structuur, vorm en samenstelling van asbest, zijn er twee groepen die we kunnen onderscheiden: de amfiboolgroep en de serpentijngroep.
1) Serpentijngroep
De serpentijngroep bevat één bepaalde kleur asbest, namelijk de witte asbest. Deze soort komt veruit het meeste voor in Nederland.
Van alle asbest die er in Nederland is, is zo’n 85 procent witte asbest. Deze groep kun je herkennen aan de vezel. Deze is een beetje gekruld.
Witte asbest is de minst schadelijke soort, maar is wel degelijk schadelijk!
2) Amfiboolgroep
De andere soorten asbest worden ondergebracht in de amfiboolgroep. Soorten asbest die thuishoren in deze groep zijn: groen asbest (actinoliet), geel asbest (anthofyliet), grijs asbest (tremoliet), blauw asbest (crocidoliet), en bruin asbest (amosiet). In Nederland komen eigenlijk alleen bruine en blauwe asbest voor, naast de eerder genoemde witte asbest.
Van alle asbest in Nederland is zo’n 10% bruine asbest, en 5% blauwe asbest. Deze soorten zijn extreem gevaarlijk voor mensen. Dit komt door de vezel die kenmerkend is voor de amfiboolgroep. De vezel is naaldvormig. Een cluster van meerdere vezels kun je zien als een soort staaldraad. Als de vezels splijten, doen ze dit in de lengte, waardoor ze nóg dunner worden.
Daarom zijn ze ook gevaarlijker. De meest gevaarlijke soort is de blauwe asbest. Dit komt omdat deze soort asbest weerhaakjes aan zijn vezels heeft zitten. Deze weerhaakjes brengen grote schade toe aan menselijke longen.
Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest
De structuur van asbest zelf kan ook verschillen. Voor asbest zijn er twee verschillende structuren mogelijk, namelijk hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. De laatstgenoemde structuur is het meest gevaarlijke, omdat bij deze structuur de vezels niet zo hecht aan elkaar vastzitten. Dit zorgt ervoor dat de asbest zeer snel vrij kan komen, waardoor het snelle ingeademd wordt door mensen.
Bij hechtgebonden asbest is eigenlijk het tegenovergestelde aan de hand. Bij deze structuur zitten de vezels strak aan elkaar vast. Ze zijn stevig met elkaar verbonden. Hierdoor is het veel minder makkelijk voor asbest om vrij te komen. Hierbij moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat het materiaal niet beschadigd mag zijn. Als dit wel het geval is, kan ook hechtgebonden asbest zomaar vrijkomen en dodelijke ziektes, zoals longkanker, veroorzaken.
De verschillende kleuren van asbest
Een ander onderscheid valt er te maken in de kleuren asbest. Zo is de meest voorkomende vorm van asbest wit en genaamd chrysotiel.
Na het bewerken van asbest kun je de kleur niet meer achterhalen en is een chemische analyse in een laboratorium noodzakelijk als je wilt weten om welke soort asbest het gaat. Andere kleuren asbest zijn bruine asbest (amosiet), blauwe asbest (crocidoliet), grijsachtige asbest (tremoliet) en nog een donkergrijze variant (anthophylliet).
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Zie alle asbest soorten:
Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: