Asbest is gevaarlijk vanwege de microscopisch kleine asbestvezels die ingeademd kunnen worden. Eenmaal in het lichaam slaagt het afweersysteem er niet in de toch vaak net iets te grote vezels af te breken, waardoor ze aanzienlijke schade aan kunnen brengen in het lichaam. Asbest is er in de vormen hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden (dus losgebonden) asbest. Hechtgebonden asbest heet zo doordat de vezels hecht aan elkaar zijn gebonden. De vezels zitten stabiel vast in het materiaal waarvoor ze ooit zijn aangebracht en zullen niet zo snel losraken als het materiaal niet beschadigd raakt. Bij niet-hechtgebonden asbest ligt dit echter anders. Dit bestaat vaak uit wolachtig materiaal wat talloze losse vezels bevat. Deze vezels zitten niet vast en kunnen eenvoudig in de lucht terecht komen alwaar ze gemakkelijk ingeademd kunnen worden en voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.
Mag ik spuitasbest zelf verwijderen?
Gezien het verhoogde risico als het gaat om spuitasbest, is het ten strengste verboden om spuitasbest zelf te verwijderen. Een particulier kan geen afdoende maatregelen treffen om te voorkomen dat bij verwijdering van het asbest vezels los zullen raken en in de lucht terecht zullen komen.
Bevat mijn woning spuitasbest?
Spuitasbest werd al vrij vroeg verboden. Waar de laatste vormen van hechtgebonden asbest pas rond 1994 werden verboden, werd spuitasbest al in 1978 verboden. In woningen die na die tijd zijn gebouwd zul je het dan ook niet meer aantreffen.
In oudere woningen kan het spuitasbest echter nog wel voorkomen. Het is aan te raden niet zelf uit te zoeken of je spuitasbest in je woning hebt aangezien de vezels bij de kleinste aanraking al los kunnen raken en ingeademd kunnen worden. Hiervoor kun je beter een gecertificeerd bedrijf laten opdraven en deze het te laten uitzoeken.
Asbest werd vroeger op veel verschillende manieren toegepast. Ook het aantal producten waarin de stof verwerkt zat, was vrij hoog. Asbest kan op verschillende manieren zijn toegepast op producten. Het kan om hecht gebonden, of om losgebonden asbest gaan. Bij hecht gebonden asbest zijn de asbestvezels als het ware klemgezet in een ander materiaal. Dit is bijvoorbeeld vaak gebeurd bij isolatieplaten. Deze vorm van asbest hoeft niet per se gevaren op te leveren voor mensen. Zolang het asbesthoudend materiaal in goede staat verkeert, kunnen er geen vezels vrijkomen. Echter, als het asbesthoudend materiaal wel wordt aangetast, kunnen er wel vezels vrijkomen. Daarom moet ook met hecht gebonden asbest uitermate voorzichtig worden omgegaan.
Naast hecht gebonden asbest bestaat, of beter bestond, ook losgebonden asbest. Bij deze toepassing werd het asbest in losse vorm op een ander materiaal gespoten. We spreken in dit geval ook wel van spuitasbest. Spuitasbest werd vroeger veel gebruikt om gaten in leidingen mee af te dichten, en voor beter isolatie in vloerbedekking. Spuitasbest is zeer gevaarlijk om de volgende redenen:
- Spuitasbest is vaak bruin, of blauw asbest. Deze soorten zijn gevaarlijker dan het veel meer gebruikte witte asbest. Dit komt door de structuur van de vezels. Vezels van blauwe en bruine asbest hebben namelijk een gekrulde vorm. Deze vezels brengen meer schade aan in de longen dan naaldvormige vezels. Het asbestgehalte in spuitasbest ligt in de meeste gevallen erg hoog. Het percentage schommelt vaak tussen de 60 en de 90%.
- Bij spuitasbest gaat het om een toepassing van asbest in losse vorm. Dit betekent dat de vezels eigenlijk vrij kunnen bewegen, en daardoor gemakkelijk vrij kunnen komen. Als dit gebeurt, kunnen ze logischerwijs ook ingeademd worden, met alle gevolgen van dien. Spuitasbest wordt in Nederland sinds 1983 niet meer gebruikt. Dit komt omdat men er toen al achter kwam dat deze toepassing van asbest extreem gevaarlijk is.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Bekijk ook deze pagina’s: