Een vaak voorkomend gebruik van asbest is dat in asbestpapier. Dit is – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – geen papier, maar meer vergelijkbaar met een dunne, stugge laag tapijt. Het asbestpapier werd voornamelijk gebruikt als ondervloer voor vinyl vloeren. Het grote voordeel van het gebruik van asbest in deze materialen is dat het asbest de vloer egaliseerde door de stugge eigenschappen, en zowel qua temperatuur als qua geluid over goede isolerende eigenschappen beschikte. Asbestpapier werd halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld en zou de twintig jaren daarna veelvuldig worden gebruikt in de bouw en verbouw van woningen.

Bevatten de vinyl vloeren ook asbest?

Er zijn vinyl vloeren uit de genoemde periode die ook zeker in meer of mindere mate asbest bevatten. Vaak bleef het echter beperkt tot het gebruik in ondervloeren. Bovendien is die vraag niet heel erg relevant meer omdat de meeste vloeren uit die tijd inmiddels wel vervangen zullen zijn en de kans dus klein is dat je nog met een asbestvloer te maken hebt. Mocht je hierover twijfelen dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met een asbestsaneringsbedrijf om hierover uitsluitsel te krijgen.

Is asbestpapier schadelijk?

Het grote voordeel van asbestpapier is dat het over hechtgebonden asbest gaat. Dat houdt in dat de vezels – datgene wat asbest juist zo schadelijk voor de gezondheid maakt – prima op hun plek blijven zitten zolang er niet mee gerommeld wordt. Wanneer je echter het tapijt wil opruimen, wil versnijden of op andere wijze beschadigt, is de kans groot dat er schadelijke vezels vrijkomen.

Bovendien zal het asbest vrijkomen als er brand uitbreekt en de vloer in de brand vliegt. Verder bevat asbestpapier zo’n vijf procent aan asbestvezels, waardoor de hoeveelheid vezels relatief laag is. Dat betekent echter niet dat je je naar hartenlust kunt uitleven op asbestpapier; asbest blijft levensgevaarlijk en kankerbevorderend!

Vloerbedekking

Asbest is vroeger op veel manieren in gebouwen verwerkt. Niet alleen in bouwmateriaal, zoals cement en golfplaten, maar ook veel in vloerbedekking. Asbest komt vooral veel voor in vinyl vloerbedekking. Een andere benaming hiervoor is vloerzeil. Asbest werd vooral veel gebruikt als onderlaag voor vloerbedekking tussen 1968 en 1980.

Aan de onderkant van de vloerbedekking werd vaak een laag van asbestvilt gemaakt. Het gaat hier in de meeste gevallen om losgebonden asbest. Losgebonden asbest is zeer gevaarlijk. Dit komt doordat asbest in losgebonden vorm vaak een hoge concentratie vezels bevat. De onderlaag van asbestvilt in vloerbedekking bevat gemiddeld zo’n 75% asbest. Asbest in vloerbedekking is vaak te herkennen aan een grijzige, soms groenachtige kleur. Dit komt omdat er meestal chrysotiel is gebruikt, wat beter bekend is als wit asbest. De onderlaag van de vloerbedekking heeft vaak een uiterlijk dat lijkt op dat van karton, of van grof papier.

Vloerbedekking waarin asbest aanwezig is kan beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de vloerbedekking wordt omgebogen. Als de onderlaag van asbestvilt aangetast wordt, kunnen er gemakkelijk veel vezels vrijkomen. Om de risico’s te beperken zal de asbesthoudende vloerbedekking verwijderd moeten worden. Dit wordt gedaan door bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: