Asbest. We horen er zoveel ellende over dat het wel over een heus horrorverhaal kan gaan. Bij aanraking van asbest zou je plompverloren dood neervallen, zo is soms de suggestie. Maar is dat ook zo? Wat is er waar van de gevaren van asbest? En wat is asbest eigenlijk precies?
Wat is asbest?
Asbest is eigenlijk geen product of materiaal, maar de verzamelnaam voor een groep mineralen: de zogenaamde asbest mineralen. Deze mineralen bestaan uit microscopisch kleine vezels. Deze vezels zijn enorm sterk en beschikken over veel andere positieve eigenschappen, waardoor de mineralen lange tijd werden gewonnen uit de diverse asbest mijnen. Asbest werd vele duizenden jaren gebruikt maar werd eigenlijk pas begin vorige eeuw erg populair. Asbest bleek enorm sterk, had een grote levensduur, was hitte- en vuurbestendig en daardoor ook nog eens prima geschikt voor isolatiemateriaal. Een ideaal materiaal dus. Of toch niet? Helaas niet.
Hoe is asbest gevaarlijk?
De microscopisch kleine vezels kunnen ingeademd worden door mens en dier. De vezels worden direct door ons lichaam gezien als lichaamsvreemde stof, waarna het lichaam de benodigde acties onderneemt om de vezels af te breken. Helaas lukt dat maar deels en worden de vezels als gevolg hiervan door het hele lichaam verspreid. Daar doen ze simpel gezegd de cellen op hol slaan waardoor er diverse asbestziekten kunnen ontstaan. In feite is asbest zelf dus niet gevaarlijk, maar zijn de vezels dat. Bovendien kan het tientallen jaren duren voordat de symptomen van asbestziekten duidelijk worden, waardoor je tot wel vijftig jaar na blootstelling aan asbest ziek kunt worden. Dat maakt asbest juist zo gevaarlijk. Bij vuur en elektriciteit kun je veel directer het gevaar aanschouwen en weet je of je wel of niet blootgesteld bent, bij asbest is dat niet het geval.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken