Dat asbest levensgevaarlijk kan zijn weten veel mensen al. Wat er precies gevaarlijk aan is, is voor velen echter niet duidelijk. Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die voorkomt in de natuur. Er zijn verschillende soorten asbest bekend. De één is gevaarlijker, of schadelijker dan de ander. Maar wat doet asbest nou eigenlijk met ons lichaam? En waarom is het nou zo gevaarlijk voor mens en milieu?

Asbest kan in verschillende vormen voorkomen. Het kan ingeklemd zitten tussen bouwmateriaal, zoals er bijvoorbeeld bij sommige huizen asbest aanwezig is in het isolatiemateriaal onder de dakbedekking. Ook kan asbest in direct contact staan met de lucht buiten. In het laatste geval is asbest schadelijk. Dit komt omdat de asbest zich in dit geval mengt in de buitenlucht. Deze buitenlucht wordt door mensen ingeademd, waardoor ook de piepkleine asbest vezeltjes in de menselijke longen terechtkomen.

Asbestvezels

Als je veel van deze vezels inademt, komen ze vanzelfsprekend in de longen terecht. Asbestvezels kunnen ontzettend veel schade toebrengen aan menselijke longen. Eenmaal in de longen terechtgekomen, zullen de vezels zich als het ware vastboren in de buitenkant van de longen. Om deze reden is blauwe asbest de meest gevaarlijke soort, aangezien de vezels van deze soort aan weerskanten weerhaakjes bevatten, waardoor ze voor altijd in de longen vast zullen blijven zitten.

Gevolgen asbestblootstelling

Na langdurige blootstelling aan asbest worden de gevaren ervan pas echt groot. Sommige mensen denken dat ze na het inademen van slechts één vezel al kanker kunnen krijgen. Dit is echter een beetje overdreven. Wel kun je verschillende soorten kanker krijgen als je asbest langdurige tijd hebt ingeademd, omdat je bijvoorbeeld in de bouw werkt. In dit geval is de kans op longkanker, buikvlieskanker, of stoflongen (asbestose) aanzienlijk groter. Mensen die deze ziektes door asbest hebben gekregen, hebben vaak een hoge concentratie vezels ingeademd. Dit gebeurt sneller in binnenruimtes dan in de buitenlucht, omdat de lucht binnen simpelweg compacter is. Mensen die af en toe asbestvezels inademen hoeven zich meestal niet direct zorgen te maken. Asbest wordt pas echt gevaarlijk als iemand er voor langere tijd aan blootgesteld wordt.

Al met al zijn de gezondheidsrisico’s van asbest dus vrij groot. Gelukkig is dit alleen het geval als er sprake is van een langdurige blootstelling. Daarom moeten mensen die in hun beroep te maken hebben met asbest altijd extreem voorzichtig en zorgvuldig te werk gaan.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: