Een van de regelmatig voorkomende ziekten die het gevolg zijn van asbest, is asbestose. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet direct in aanraking te komen met asbest om toch een asbest gerelateerde ziekte te krijgen. In de lucht in Nederland en eigenlijk overal ter wereld zweven asbestvezels rond. De normale concentratie hiervan is heel laag, maar toch kan in theorie één vezel genoeg zijn om asbestose of een andere ziekte te krijgen.

Wat is asbestose precies?

Asbestose is een ziekte waarbij weefsel in de longen niet goed meer functioneert en er te weinig zuurstof wordt opgenomen. Als gevolg hiervan moet het hart extra veel werk verzetten om toch in het hele lichaam genoeg zuurstof te krijgen, waardoor het hart overbelast kan raken. Tegenwoordig is asbestose een erkende beroepsziekte wat inhoudt dat mensen die deze aandoening hebben in sommige gevallen recht hebben op schadevergoeding. Helaas zal dat verre van al het leed kunnen verzachten en is de aandoening niet te genezen.

Vaak ontstaat asbestose pas na een langdurige blootstelling aan een hoge concentratie asbestvezels. Gemiddeld duurt het tien tot twintig jaar alvorens iemand die is blootgesteld aan asbest daadwerkelijk asbestose krijgt, of in ieder geval de symptomen zichtbaar beginnen te worden. Deze periode verschilt behoorlijk aan de hand van de intensiteit van de blootstelling aan asbest.

Definities
Alveolen:
longblaasjes
Fibroblastcellen:
bindweefselcellen die extracellulaire matrix en collageen produceren
Macrofagen:
witte bloedcellen in weefsels die zich gedragen als afweermechanismen om het immuunsysteem te stimuleren
Parenchymale weefsel van de longen:
het weefsel dat de werkzaamheden van de longen uitvoert
Sputum:
slijm uitgescheiden door de longen en uitgestoten via de mond.

Helaas is er op dit moment geen behandeling mogelijk indien asbestose in een vergevorderd stadium is. Tot die tijd zijn er nog enkele behandelingen die uitgevoerd kunnen worden, al is de doelmatigheid daarvan vaak beperkt. Positief is echter dat asbestose relatief hoge overlevingskansen biedt en dus lang niet iedereen zal komen te overlijden. Volgens de Gezondheidsraad ligt het aantal personen dat per jaar aan aandoeningen gerelateerd aan asbest overlijdt, op 1.600.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: