In Nederland komen er op dit moment jaarlijks ongeveer duizend nieuwe slachtoffers van asbest bij. Deze mensen zijn in het verleden vaak tijdens werkzaamheden aan de stof blootgesteld.
Ze hebben voor een lange periode asbestvezels ingeademd. Deze vezels zijn kankerverwekkend. Asbest kan onder andere long- en buikvlieskanker veroorzaken. Daarna wordt bij mensen die in aanraking zijn gekomen met asbest regelmatig longkanker, of asbestose vastgesteld.
Mensen die door hun werk ziek zijn geworden door asbest hebben in het verleden vaak schadevergoedingen geëist bij hun werkgevers. De hierbij behorende rechtszaken verliepen vaak moeizaam, waardoor men daarna ook wel van een dubbele lijdensweg van de slachtoffers sprak. Dit kwam door aan de ene kant het hebben van een ernstige ziekte, en aan de andere kant een langdurende, vermoeiende rechtszaak.
Aansprakelijkheid
Tegenwoordig is de wet met betrekking tot aansprakelijkheid op het gebied van asbest dan ook veel veranderd. Met de slachtoffers wordt nu beter rekening gehouden. Ook worden er dikwijls tegemoetkomingen uitgekeerd aan mensen die te kampen hebben met een asbest gerelateerde ziekte. Dit komt onder andere door het feit dat men beslist heeft dat niet alleen de mensen die ziek zijn geworden slachtoffers van asbest zijn. Voor hun familie en vrienden zal de klap namelijk ook zeer groot zijn. Daarnaast is er de kans dat door besmette werkkleding ook mensen die niet met asbest werkten aan de stof zijn blootgesteld. Ook deze mensen worden tegenwoordig terecht gezien als slachtoffers.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Bekijk ook deze pagina’s: