Vraag een willekeurige voorbijganger om zijn hand in een zak met asbest te stoppen in ruil voor honderd euro, en het zal blijken dat niemand hiertoe bereid blijkt te zijn. We weten allemaal dat asbest ongezond is en op een of andere manier voor kanker en andere narigheid kan zorgen. Toch blijken maar weinig mensen te weten hoe het precies zit. Hoe schadelijk is asbest eigenlijk en wat kun je er allemaal wel of juist niet van krijgen?
De waarheid achter asbest
Asbest is niet altijd gevaarlijk. Asbest is er in hechtgebonden vorm, waarin de gevaarlijke vezels vast zitten en op hun plek blijven zitten. In niet-hechtgebonden vorm, waarin de vezels los zitten (zoals bijvoorbeeld bij opgespoten isolatiemateriaal) en eenvoudig los kunnen raken. Deze hechtgebonden vorm is niet gevaarlijk zolang het materiaal niet wordt aangetast. De niet-hechtgebonden variant is echter wel gevaarlijk daar de vezels in dit materiaal snel los kunnen raken en ingeademd kunnen worden.
Wanneer deze vezels worden ingeademd, grijpt ons afweersysteem in. De zogenaamde opruimcellen proberen de asbestcellen te vangen en af te voeren, zoals met allerlei virussen wordt gedaan. Sommige vezels zijn echter te groot om opgenomen te worden door de opruimcellen en gaan daardoor zweven in de bloedbaan. Hierdoor verspreiden de vezels zich eenvoudig door het hele lichaam en kunnen ze overal schade berokkenen.
Een van de lastige zaken aan asbest is dat de symptomen pas na enkele tientallen jaren tevoorschijn komen (soms wel pas na 35 jaar). Het kan dus zo zijn dat er op dit moment nog heel veel mensen rondlopen die op een gegeven moment asbestkanker of een andere asbest gerelateerde ziekte krijgen, maar zij dit simpelweg nog niet weten omdat de ziekte zich nog niet geopenbaard heeft. Dit kan een erg spannende en onrustige periode betekenen voor mensen die vroeger veel met het materiaal hebben gewerkt, maar helaas valt hier weinig meer tegen te doen dan afwachten en eventueel regelmatig controles te laten uitvoeren.
Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor sanering te achterhalen.
Risicobeoordeling
Een risicobeoordeling is een rapport over de mate waarin een bepaald risico op het moment van onderzoek aanwezig is. Omdat dit misschien nogal vaag en onduidelijk over kan komen, volgt een klein voorbeeld. Als er een vermoeden heerst dat op een bepaalde plek of in een bepaald pand asbest aanwezig is, bijvoorbeeld na een brand of andere calamiteit, kan een zogenaamd NEN 2991 onderzoek worden uitgevoerd. Hiermee kan worden geïnventariseerd wat het risico op verspreiding van asbest is. Er wordt dan niet alleen gekeken naar de aanwezigheid van asbest vezels, maar ook naar de kans dat eventuele neergeslagen vezels weer in de lucht terecht kunnen komen. Wanneer de vezels in de lucht terecht komen, kunnen ze schade berokkenen aan de lichamelijke gezondheid van een persoon die toevallig in die ruimte aanwezig is of kunnen de vezels buiten terecht komen waardoor ook onschuldige voorbijgangers blootgesteld worden aan dit risico. Daarom is er dus een risicobeoordeling om na te gaan of dit risico al dan niet te groot is om in stand te blijven.
Hoe wordt dit risico in kaart gebracht?
Er zijn diverse manieren om een dergelijk risico in kaart te brengen. De meest gebruikte mogelijkheid hiervoor is middels een zogenaamd NEN 2991 onderzoek. Hierbij wordt het pand op een deskundige wijze gecontroleerd en wordt nagegaan wat de kans op gevaarlijke asbest blootstellingen is. Een andere mogelijkheid is om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Deze inventarisatie kan op diverse manieren geschieden, afhankelijk van het type inventarisatie. Zo is er een type A asbestinventarisatie, een type B, een type G en een type 0 inventarisatie. Al deze inventarisaties gaan op een andere, diep- of juist minder diepgaande manier over tot het in kaart brengen van de risico’s op de aanwezigheid van asbestvezels.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Bekijk ook deze subsidie asbest pagina’s: