Als we het hebben over de industriële toepassing van asbest, dan hebben we het voornamelijk over chrysotiel (CAS-nummer 12001-29-5). Hiermee wordt namelijk wit asbest bedoelt, wat in de hoogtijdagen van de asbest productie zo’n 98 procent van de totale wereldproductie omvatte. Oftewel: wit asbest werd heel erg veel gebruikt.
Opmerkelijk is ook dat het de enige asbestsoort is die vezels heeft in de vorm van serpentijn, een ander soort mineraal. Dit houdt in dat chrysotiel als enige asbest soort gekrulde vezels heeft, waar de overige soorten vaak rechte vezels heeft. Deze gekrulde vezels schijnen iets minder schadelijk te zijn dan rechte vezels, al blijft het uiteraard oppassen met asbest aangezien de gevolgen voor de gezondheid enorm kunnen zijn.
In 2010 werd door het Instituut Asbest Slachtoffers (IAS) in een onderzoek geconcludeerd dat er geen medische en ook geen wetenschappelijke ondersteuning is om chrysotiel (wit asbest dus) eventueel uit te zonderen in een wereldwijd verbod op asbest. Daar wordt ook nog eens benadrukt dat echt elke vorm van asbest, dus ook wit asbest, kankerbevorderend kan zijn. Daarom is het zo belangrijk extreem voorzichtig te zijn met het gebruik van asbest.
Chrysotiel verwerkt tot asbest
De schatting is dat zo’n tachtig procent van het asbest in Nederland geproduceerd werd via chrysotiel. Dit is dus een behoorlijk deel van het totaal. Het grote voordeel van asbest is dat het extreem sterk is en bovendien over goede isolerende eigenschappen beschikt. Ook was de kostprijs van asbest nog eens extreem laag, waardoor niet onbegrijpelijk is dat asbest zo’n grote bloei doormaakte, voornamelijk medio vorige eeuw.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Zie alle asbest soorten:
Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: