Het is zo dat iedereen die iets in eigendom heeft waar asbest in verwerkt is, de kosten voor het verwijderen van dat asbest zelf draagt. Dat is vrij logisch, want wie zou het anders moeten betalen? Voor de staat zou het een onredelijk grote kostenpost worden als deze de verwijdering moet gaan financieren. Bovendien zijn het de consumenten zelf die destijds voor de aanschaf van asbest hebben gekozen, zij het dat toen nog niet duidelijk was dat asbest zo schadelijk is als we inmiddels weten.
Bijzondere gevallen
Eigenlijk geldt er op de hoofdregel dat de eigenaar voor de kosten opdraait geen enkele uitzondering. Ook bij huurpanden is het zo dat de eigenaar, dus niet de huurder, de kosten voor het verwijderen van asbest moet betalen. De bewoner van het pand hoeft dus zelf geen actie te ondernemen maar kan gewoon wachten tot de verhuurder het asbest laat verwijderen. Natuurlijk kan dit wel inhouden dat er overlast wordt veroorzaakt voor de huurder. Of dat de verwijdering juist zolang mogelijk door de eigenaar wordt uitgesteld. Als huurder kun je daar weinig tegen in brengen en dus niet eisen dat het asbest meteen verwijderd wordt.
Subsidiemogelijkheid
Helaas is er ook geen subsidie en is het niet bekend of die mogelijkheid er in de toekomst alsnog gaat komen. Wel is er voor agrarische bedrijven een subsidiemogelijkheid als er na het verwijderen van asbestdaken zonnepanelen worden geplaatst. Voor deze ondernemingen geldt een bescheiden subsidie om het de agrariërs aantrekkelijker te maken het asbest te saneren.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken